KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday 31 July 2012

Siakap Masam Manis


Hari ni puas dok godek2 dapur orang...
Tak tau dh nak masak apa...
Lastly jumpa la resepi ni kat sini ....
berkenan la plak...so balik td suh la En Hubby g beli siakap nih..
Jadi menu hari ni Siakap Masam manis ngn sup ayam sudah...



Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

BAHAN UNTUK SOS:

5 ulas bawang merah (dimayang) - aku tumbuk
3 ulas bawang putih (dimayang) - aku tumbuk
1 cm halia (dihiris halus)- aku tumbuk
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)- lupa nk beli cili
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6) - aku belah dadu
timun- belah dadu
lobal merah- belah dadu
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara memasak:
1.       Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2.       Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
3.       Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.       Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5.       Masukkan juga cili potong, tomato, timun, lobak merah, garam dan gula.
6.       Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
7.       Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.




Monday 30 July 2012

Dendeng...Ok ke tak ni?


Dendeng ni peberet aku kalau g kedai makan...
Kalau ada jer mesti la ambk..
En Hubby plk tnya bila lagi nak wat sendiri..
So hari ni aku cuba la godek2 kat MyR..
So jumpa la dendeng daging erna..berkenan la gk..
Tapi ada la aku ubah sana-sini ckit..
Tambah lak daun kunyit ngn limau purut yang dh kering kontang dalam icebox tu..
So kawan2...akak2 semua..nampak tu cm jdi ke x ek? Ok ke k.o ni?
Tapi En Hubby ckp rasa dia lain ckit..tp sedap la gk....
Aku buat ckit jer just nk cuba2...
Rupanya skali hadap jer habis...Waaa laku k....



Sumber : Erna MyR

Bahan-bahan

  •  daging
  • 1 biji tomato- di kisar
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar jintan manis - dikisar
  • 1 sudu besar jintan putih- di kisar
  • 3 ulas bawang merah- dikisar
  • 2 ulas bawang putih- dikisar
  • 3 biji cili merah- dikisar
  • daun kunyit - dihiris 
  • daun limau purut- dihiris

Cara-cara

  1. Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
  2. Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
  3. Kemudian tumiskan lebihan bahan yang dikisar diikuti dengan daun kunyit ngn limau purut, masukkan garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.


Sunday 29 July 2012

Lobak Putih Dengan Telur Tumis Air


Selamat berbuka yer semua...
Hari ni menu paling simple jer..
Tak larat plak nak masak..
Si Rusydi ni nk berkepit jer...nenen jer manjang..Tidow xnak...
Bila asyik nk nenen jer..mama dia ni mula la dahaga air bukan main..
Lemah rasa badan...Penat yang amat..
penat2 pun masak la jgk..Malas nk g bazar...
Tumis lobak putih ngn telur, ikan masin, daging goreng kunyit ngn budu ulam petai tempoyak untuk papa...
Layan jer la resepi simple sesangat ni..


1/2 Lobak putih 
3 ulas Bawang merah - tumbuk
2 ulas Bawang putih - tumbuk
Kiub ayam

1 biji telur
1 lada merah
1 plastik suhun

1. Tumiskan bahan yang ditumbuk dan cili merah...Kemudian masukkan air secukupnya ..

2. Masukkan lobak putih di ikuti dengan telur..Biar seketika kemudian masukkan suhun..

3.Angkat dan hidangkan..





Sotong Berempah


Opssss sory yer tertayang kan sotong lak ngah2 ari ni...
Ni bukan menu lunch k..
Ni menu sahur tadi..
Actually beli sotong ni pasar malam semalam..
Igtkan nk g beli kuih jer bazar ramadan..
Sekali menghala terus ke pasar malam..
Tgk sotong segar2 la plk..Ambk jer la 5ekor..
Nak masak time berbuka dah tapau nasi kerabu lak kt bazar..
Baliknya dok skodeng dapur kawan2...
Akhirnya berkenan kt sotong ni kt umh Cikmin..
So jdi la menu sahur..





Bahan-bahan :
300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
1 tangkai daun kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk lada hitam
1 labu bawang besar (dimayang)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cm halia (dicincang)
4 sb santan pekat / susu cair
garam dan gula secukup rasa
1 sb sos tomato
1 biji hirisan cili merah


Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)






Friday 27 July 2012

Ikan Tongkol Goreng Berempah


Dah berbuka ke semua kawan2...
Ni menu aku hari ni selain sup ayam, budu dan ulam petai...
Ikan tongkol goreng berempah ni aku cedok dr umah Kak Wana Potret Kasih tu la....
Abaikan la mata ikan tongkol aku tu..
Dah jadi kassim selamat lak yer..
Cmne ntah angkat ikan tu mata dah xder dh..
Melekat kt kuali kot..tp cari2 xder...hahahaha..
Aku wat ni versi berkuah ckit sebab suka gaul ngn nasi panas2...
Tang kepala tu mmg En Hubby dh cop awal2..
Dia suka sgt ratah2 kepala ikan ni..
Pada Kak Wana sy mintk copy resepi ni kt sini plk yer..

Sumber : Kak Wana Potret Kasih



1 ekor ikan tongkol sederhana besar ( dibuang perut, dibersihkan dan di potong)
1 sudu kecil garam
1 sudu serbuk kunyit
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu besar sos tiram
5-6 biji cili api ( sebiji-sebiji atau di potong)
1 sudu makan jus limau kasturi
Sedikit gula
Daun Ketumbar
Tomato ( dipotong)

Cara penyediaannya
1. Ikan di gaul dengan garam dan serbuk kunyit kemudian di goreng. Ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi.
3. Kemudian masukkan sedikit air dan serbuk kari, kacau hingga mendidih.
4. Masukkan sos tiram, jus limau, gula, buah tomato, daun ketumbar serta ikan yang telah digoreng tadi.
5. Sesuaikan rasa dan angkat.





Wednesday 25 July 2012

Asam Rebus Ikan Kembung



Ni lauk ku hari ni...
Punya la berangan sambil masak ku letak minyak dlm periuk siap tumis bagai...
Adoiiii ni xdipanggil rebus dh ni...huhuuh
Lantak la kan..janji sendiri nk makan..sapa suh berangan smbil masak...
Campur plk nk cepat..ngn Rusydi menjerit mintk dukung..hadoiiiii...
Lauk ni jer mudah aku nk wat...makan plk ngn ulam timun cicah budu..ok la kan...


Bahan2
2 ekor ikan kembong 
7 biji bendi 
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
15 biji cili padi - kisar
1 biji cili merah - kisar
1 cm kunyit hidup - kisar

Cara Memasak:
1. Masukkan air dan semua bahan kisar.

2. Bila ikan setengah masak masukkan bendi. Biar seketika Angkat dan Hidang..













Monday 23 July 2012

Asam Pedas Ikan Tongkol




Selamat berbuka pose la semua ek...
Ni lauk berbuka aku ari ni...
Dah tinggal 2ketul jer terkontang-kanting untuk sahur...
Berbuka tadi lupa ntulang jer cmno..kihkih..
kan dah jadi asam peak snap gambar..
Dah habis baru teringat...Bendi semua dah licin aku sapu...
So tinggal ni jer la...Ni pun nasib baik ada 2ketul..
Watnya aku tayang das tulang ikan..hahahhaha...
Ni aku ambk resepi dr umh Kak MaDiHaA...
Dia plk ambk kt umh Kak CT Delima...
Saya mintk copy dkt sini plk yer akak2 ku sekelian...





Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol bersaiz sedang (MaDiHaA guna setengah ekor tongkol saiz besar)
1 cawan lada kisar
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 inci belacan * - dibakar sekejap
1 sudu besar rata ketumbar biji * - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 batang serai * - dihiris
2 batang bunga kantan (tak letak takde stok)
1 ikat daun kesum
Belimbing buluh secukupnya - dibelah dua (takde stok juga tapi tambah asam keping lebih sikit)
Air secukupnya (MaDiHaA letak 3 1/2 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor (letak 2 keping)
Minyak untuk menumis
MaDiHaA tambah beberapa biji bendi

( Bahan bertanda * di blender halus)

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan blender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ikan, asam gelugor dan biarkan hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum, belimbing buluh, garam dan sedikit gula kacau rata.
5. Biarkan sebentar, pastikan secukup rasa dan bolehlah matikan api. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.






Friday 20 July 2012

Ayam Goreng Bercili




Bahan untuk goreng ayam:
1/2 ekor Ayam

1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan sambal :



5 cili merah – dikisar
1 inci halia - di kisar
10 cili padi - dikisar
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 batang serai – dikisar
1 biji buah tomato – dikisar
2 sudu besar sos tomato/cili
1/2 cawan susu cair
garam, gula, perasa
Cara membuatnya:
1. Goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak kemudian masukkan tomato kisar dan susu cair, kacau.
3. Sesuaikan rasa dan jika kepekatannya agak sesuai masukkan ayam goreng tadi.
4. Kacau sebati dan angkat. 





Wednesday 18 July 2012

Kailan Goreng Belacan



Entri pagi ni aku letak sayur peberet aku yer..
K layan jer resepi yer...


Bahan-bahan:

Kailan
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 cm belacan 
2 sudu sos tiram 
minyak 
udang kering - di tumbuk


Cara-cara:
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk . Goreng hingga naik bau
Masukan batang kailan, kacau sebentar dan masukkan daun pula.
Kacau-kacau kejap, bagi layu. 'Tambah sedikit air. masukkan sos tiram.
Kacau-kacau, angkat. Hidang.










Monday 16 July 2012

Kailan Sos Tiram



Bahan-bahan

  • seikat sayur kailan
  • 4-5 sudu mkn sos tiram
  • 3 ulas bawang putih- cincang
  • air sedikit
  • segengam ikan bilis
  • 5 ekor sotong kering


Cara-cara

  • panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan ikan bilis dan sotong kering. Gaul seketika.
  • masukkan sos tiram dan juga air sedikit. kacau. 
  • didihkan seketika seterusnya angkat dan hidangkan.






Thursday 12 July 2012

Daging Masak Kicap



Punya lah berhabuk dh umah aku ni yer...
Ok la semalam aku masak lauk simple jer sebab En Hubby mintk lauk ni jer...
Lauk ni budak2 pun suka ni..
Ok la tak payah nk mukaddimah panjang berjela2 k..


1/2 kilo daging
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili boh
1 biji bawang besar
3 inci halia
2 biji kentang - digoreng dulu yer
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram

1. Panaskan sesenduk minyak masak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, cili api dan halia yang telah siap ditumbuk di ikuti dengan cili boh.
2. Setelah garing masukkan daging.
3. Setelah masak daging atau sedikit garing masukkan kicap manis dan sos tiram secukupnya di ikuti dengan ubi kentang. Tambahkan sedikit garam, kacau seketika angkat dan sedia di hidangkan.



Friday 6 July 2012

Daging Masak Lemak Cili Api Dengan Terung Pipit


Assalamualaikum dan salam sejahtera yer semua...
Daging ni aku masak untuk dinner malam tadi...
Layan jer la resepi ni yer sebab tuan umh nk g menziarah umh kekawan jap..


Bahan2 :
  • daging
  • 8 biji cili padi
  • 1 cm halia
  • 1 genggam terung pipit
  • 1sk serbuk kunyit
  • 1 Santan kotak MS
  • 1 biji kentang 
  • 1 batang serai 
  • 1 keping asam keping 
  • air secukupnya
Cara Masak :
  1. Rebus daging seketika bg empuk. Daging aku ni bukan jenis batang pinang.,,Huhuhuh
  2. Tumbuk cili padi & halia dan  masukkan kedalam periuk, tuang santan, air, serai, asam keping, kentang dan ayam yang telah digoreng tadi
  3. Masak hingga mendidih kemudian masukkan terung pipit.
  4. Biarkan dalam 5minit angkat dan hidangkan.