Bahan untuk goreng ayam:
1/2 ekor Ayam
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan sambal :
5 cili merah – dikisar
1 inci halia - di kisar
10 cili padi - dikisar
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 batang serai – dikisar
1 biji buah tomato – dikisar
2 sudu besar sos tomato/cili
1/2 cawan susu cair
garam, gula, perasa
Cara membuatnya:
1. Goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak kemudian masukkan tomato kisar dan susu cair, kacau.
3. Sesuaikan rasa dan jika kepekatannya agak sesuai masukkan ayam goreng tadi.
4. Kacau sebati dan angkat.
Aduh! Nak kepengsanan rasanya hehe...
ReplyDeleteMy latest Entry :)
JJCM: Chengal D' Garden Cafe
jgan pengsan dulu.....kihkihkih
DeleteNyam2x... sedapnya mkn wif nasi panas kan...
ReplyDeletemmg sedap...panas cmpur pedas...berasap!!!!..kihkih
Deleteaaduhaiii tengok gambo terus kecurrrrr... sedapnya.. feberet betul lauk2 gini.. tunggu anak2 boleh makan cili kan ku buat lauk begini. hehehhehe
ReplyDeletesedap kan gaul kuah2 dia nan ckit tu ngn nasi panas2...ala tenyeh jer cili padi tu kt nasi..kihkihkih...
Deletesedapnya.....!!!!!mai nak semangkut he...heeeee...!!!!
ReplyDeletejgn kan ayam..tulang ayam pun belum tentu ada dh..semua jdi baja..kihkih
Delete