Selamat berbuka pose la semua ek...
Ni lauk berbuka aku ari ni...
Dah tinggal 2ketul jer terkontang-kanting untuk sahur...
Berbuka tadi lupa ntulang jer cmno..kihkih..
kan dah jadi asam peak snap gambar..
Dah habis baru teringat...Bendi semua dah licin aku sapu...
So tinggal ni jer la...Ni pun nasib baik ada 2ketul..
Watnya aku tayang das tulang ikan..hahahhaha...
Ni aku ambk resepi dr umh Kak MaDiHaA...
Dia plk ambk kt umh Kak CT Delima...
Saya mintk copy dkt sini plk yer akak2 ku sekelian...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol bersaiz sedang (MaDiHaA guna setengah ekor tongkol saiz besar)
1 cawan lada kisar
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 inci belacan * - dibakar sekejap
1 sudu besar rata ketumbar biji * - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 batang serai * - dihiris
2 batang bunga kantan (tak letak takde stok)
1 ikat daun kesum
Belimbing buluh secukupnya - dibelah dua (takde stok juga tapi tambah asam keping lebih sikit)
Air secukupnya (MaDiHaA letak 3 1/2 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor (letak 2 keping)
Minyak untuk menumis
MaDiHaA tambah beberapa biji bendi
( Bahan bertanda * di blender halus)
Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan blender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ikan, asam gelugor dan biarkan hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum, belimbing buluh, garam dan sedikit gula kacau rata.
5. Biarkan sebentar, pastikan secukup rasa dan bolehlah matikan api. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
asslm Adda...menu berbuka ker tu...sedap klau mkn dgn nasi putih hangat...slmt berpuasa yer..
ReplyDeletetu la..nasi putih jer..xsempat nk beriani bagai..selamat berpuasa jgk..
DeleteAssalan Adda...hamboih laju je makan sampai tinggal 2 ketul je belen untuk sahur ye... kompem sedap sgt nih kan... ;)
ReplyDeletewsalam..alaa buat pun brapa 5ketul jer..dh 2org jer kan..mmg la sedap..1st time cuba resepi Kak MaDihaA ni..
DeleteSalam.. fav saya ni asam pedas.. Tq sudi singgah blog saya.. saya dah follow.. jom follow saya.. TQ
ReplyDeleteWsalam..ramai org suka asam pedas nih..termasuk la adda gk..adda dh follow dh blog manjer..
Deletesalam.. wo.. sebelum ni tertanya gak sapa .. tekan kat id tu taktau lak link blog adda ni sebab kuar blog yg adda follow jerk dan sebelum ni takde gambar pe pun kat id tu kan.... anyway TQ ye..
Deletetu la...baru jer letak gmbr..kihkihkih...
DeleteSalam Adda..tq sudi singgah blog akak.. waahhh asam pedas.. menu fav akak sefamily jgk nii.. suka letak bendi byk2..sedapppp ^^
ReplyDeleteWsalam Kak Yana..adda pun letak bendi gk td..tp bendi dulu yg habis dr ikan..kihkihkih..
DeleteMak aiii.. trasa2 kesedapan kcng bendi dlm asam pedas. alahai tulang2 pun ok, tanam nanti tulang tu tumbuh pohon beringin. heheh.. gurau ekkkk..:-)
ReplyDeletetu la pasal kcg bendi hbis dulu..ok gk tumbuh pohon beringin adda gantung buai...elok jer buai petang2..kihkih
Deletesalam ramadhan. Asam pedas? Ini memang menu tak boleh tinggal dalam rumah bundo.
ReplyDeleteSedap nampak asam pedas adda.. asam pedas ni kalau panaskan berkali kali lagi sedap..
salam ramadhan jgk..sama la umh adda ni bundo..tu la kan tp ikan nyer buat ckit jer..so xsempat la nk panaskan berkali2..kihkih
Delete