Ikan ni aku baru masak td...mkn nasi panas2 kena lak ngn ayam goreng kunyit..
Resepi asal dr Dapur Ummi...
Ummi guna ikan talapia tp aku guna ikan kembung jer...
dh ikan ni jer ada dlm icebox....
Bahan-bahan:
- 2 ekor Ikan Tilapia dibuang sisiknya
- 1 biji Bawang besar dihiris
- 4 biji bawang putih dihiris
- 3 inci halia dihiris
- 1 biji cili merah dibelah dua dan dihiris memanjang(optional)
- satu mangkuk kecil air asam jawa
- 1 biji tomato dihiris 6@4
- sayur sawi cina - aku xletak
- kubis bunga
- 2 biji lobak dihiris bulat2
- gula dan garam secukup rasa
- air
Cara-Cara:
- Masukkan kesemua bawang2,halia dan lobak ke dalam kuali@periuk bersama air
- dah mendidih, masukkan pula ikan, air asam jawa, garam dan gula
- then masukkan pula kubis bunga
- dah mendidih, masukkan sawi dan tomato dan cili merah tadi. biarkan hingga mendidih dan kesemua bhn masak.
si kecik ni nk tido jer jari mesti dlm mulut...
No comments:
Post a Comment