Thursday, 2 November 2017
Ayam Palembang...
SUMBER : eresepi
BAHAN-BAHAN
– 700 gram ayam (dipotong)
– 1 biji kentang (dipotong)
– 2 batang serai – dititik
– 500ml santan pekat
– 1 cawan kicap lemak manis
Bahan Kisar
– 1 labu bawang besar
– 5 biji bawang merah
– 3 ulas bawang putih
– 2 cm halia
– 3 cm lengkuas
– 15 biji cili kering
Rempah Tumis
– 3 cm kulit kayu manis
– 2 kuntum bunga lawang
– 2 kuntum bunga cengkih
– 3 biji buah pelaga
CARA-CARA
1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga setengah masak. Angkat dan ketepikan.
2. Kemudian goreng kentang hingga masak.
3. Kurangkan minyak dalam kuali tadi, tumis bahan kisar, bahan tumis bersama serai sehingga pecah minyak.
4. Selepas itu masukan ayam dan gaul hingga sebati. Tutup dan masak ayam dengan api sederhana. Sesekali digaul.
5. Kemudian masukan kicap serta santan.
6. Sesekali digaul, biar sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
Selamat mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment