KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 30 October 2017

Bubur Kacang Hijau...


Hari tu dekat opis ni dok terbau geng2 cina tengah masak bubur utk teatime...
Tunggu org pelawa takde plak...
Sedih mak.....
So ptg semalam mak buat bubur kacang...
Bubur ni aku suka makan suam2 gitu...
Mabeles...
Ada lebih plk kita buat aiskrim malaysia bubur kacang....


Bahan-Bahan
2 cawan kacang hijau - rendam 1 jam
Air secukupnya utk merebus kcng hijau
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan - belah dan simpul
1 sudu kecil garam
Isi durian secukupnya.

Cara-Cara
Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
Masukkan isi durian....masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
Setelah siap bolehlah di hidangkan.


No comments:

Post a Comment