KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 16 November 2017

Percik Ayam Kelantan



Dah lama dah dok teringin nak buat...
Tapi tu la dok tangguh2...
Asben selalu gk suruh...
Rasanya dh berpuluh kali...
Alih2 aku suruh dia g beli kat bazaar la time posa..
Hahaha...
Semalam apa lagi...
Mood rajin hakak datang....
Cedok resepi kat sini...
Tapi aku tukar guna ayam....


SUMBER : fzmenu

6 ekor ikan kembong di perap dengan garam + halia + bawang puteh
2 labu bawang merah besar *
seulas bawang puteh *
seinci halia *
3 tangkai cili kering *
santan untuk kuah percik
manisan *
garam
sedikit tepung beras untuk pekatkan kuah
1 asam keping

Caranya:


Masak santan + bahan2 yang bertanda * (yang sudah siap ditumbuk) + asam keping + tepung beras
Tambahkan garam. Kalau kurang manis dari rasa manisan tadi, tambahkan sedikit gula (kuah percik harus ada rasa manis)
Kuah dikacau-kacau supaya tidak pecah minyak. Bila sekali gelegak, terus tutup api.
Mulalah memanggang ikan sampai masak sempurna. Setelah masak ikan, salutkan ia dengan kuah percik. Di panggang sekejap kemudian lumurkan pula kuah percik pada sebelah ikan yang satu lagi. Ulangi proses menyalut kuah percik pada ikan bakar dua tiga kali.
Simpan lebihan kuah percik untuk dimakan cicah2 ikan percik dengan nasi nanti atau boleh curahkan terus lebihan kuah semasa menghidang.


No comments:

Post a Comment