KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 20 November 2017

Bubur Lambuk...



Hari tu teringin sangat nak makan bubur assyura...
Dok kat kl ni susahnya nak dapat...
Hari tu tgk pulak kawan dok post bubur lambuk...
Dah satu hal teringin...
So jumaat ritu...kena plk virus demam...
Lagi la tekak ni teringin-ingin...
Tapi apakan daya...
Orang yang demam ni pun terpaksa juga masuk ke dapur....
So satu rumah makan menu orang demam ritu...
Hahahhaha


SUMBER : blogopsi

Bahan-Bahan:

3 ulas bawang merah - hiris
3 beradik (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
santan 1/2 cawan
200 gm daging - potong kecil
2 genggam beras
2 cm halia - hiris
sedikit udang kering - tumbuk halus
sedikit halba
segenggam lobak masin - hiris nipis
garam secukupnya
1/2 sudu teh lada hitam
2 ulas bawnag putih - hiris
Cara Masak Bubur Lambuk

1. mula-mula tumis bawang putih bersama halia dan bawang merah hingga harum kemudian masukan 3 beradik, lada hitam dan halba. bila sudah agak garing masukan udang dan daging dan bila macam kerinjg sangat masukan sedikit air.

2. kacau sekejap kemudian masukan lobak masin. masak hingga sebati dan bila sudah sebati boleh penuhkan air. saya letakan 1/2 periuk dulu masak macam nasi biasa.

3. bila air sudah kering tambahkan air lagi dan masukan pula beras dan masak hingga masak.

4. akhir sekali, bila bubur sudah masak masukan santan bersama sedikit garam dan biarkan sekejap lebih kurang 5 minit dan bolehlah tutup api.

1 comment:

  1. Wah! Selalunya time bulan puasa jew ada bubur lambuk! Ini dah kira bagus!

    ReplyDelete