KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 17 January 2013

Nasi Kuning


Pestime masak nasi kuning nih...
Ya Allah kemain lagi bertambah laki bini...
Bukannya apa ni..nasi ni ada aroma sendiri..
Aku makan ngn ayam goreng dan fishball soup jer...
Pastu buat sambal belacan itu jer..


Sumber : Kak Madihaa & K.Amie

Bahan-bahan:
5 pot rice cooker beras wangi siam
2 batang serai - dititik
3cm halia - hiris halus
1 sudu serbuk kunyit
1 kiub ayam
500ml pati santan 

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Masukkan santan bersama serai, halia, serbuk kunyit dan serbuk pati ayam Tumix ke dalam kuali. Buka api dapur dan biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
4. Pindahkan beras dari kuali ke dalam periuk pengukus.
5. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.



2 comments:

  1. Macam disebut2 je namaku...he he heh kebetulan baru saja update dapur masukkan resepi nasi kuning yang keluar dalam majalah Aroma. Tq Adda sudi cuba resepi tradisi orang di Bawah Bayu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkih..nasib baik tak tersedak yer..waaa kuat benor deria rasa adda nih yer...mcm tau2 jer K.Amie nk update nasi kuning gk..tp mmg sedap la K.Amie nasi kuning ni..rasa cm nak wat lgi jer..makan ngn rendang pun sedap gk K.Amie yer..

      Delete