Monday, 7 January 2013
Agar - Agar Pandan Santan
Bahan-bahan
1 peket agar-agar tali
180 ml air
1 1/2 cawan gula
1 sudu perasa pandan
1 ikat daun pandan - blend dan ambil airnya
1 biji telur
1 1/2 cawan santan pekat
Cara-cara
Masak agar-agar dan gula dengan 1800 ml air
Biarkan agar-agar dan gula betul-betul hancur
kemudian masukkan perasa pandan dan jus pandan untuk menjadikan warna hijau
sementara menunggu agar-agar hancur, pukul telur bersama santan dan secubit garam
apabila agar-agar dah hancur, masukkan telur dan santan kedalam campuran agar-agar
kacau rata perlahan-lahan, kemudian tutup api
masukkan agar-agar yang telah siap kedalam acuan, biarkan sejuk dan keras.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment