Alahai hari dah malam baru nk tayang breakfast pagi td..
Teringin nk makan lontong..
So apa lgi godek2 la sendiri buat..
Nk wat kuah kacang tak pandai la plk.huhuh...
So nk jimat masa aku letak jer smbal daging yg aku beli masa blik kg ari tu..
Layan ngn sambal daging jer la..
Sedap gk..Hihihihi...
Bahan- bahan :
Santan secukupnya
udang hidup, buang kulitnya
2 biji lada merah
1 biji bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah,
1 inci kunyit hidup
segenggam udang kering ditumbuk
2 batang serai, dititik
sedikit fucuk dan suhun, direndam
1 ikat kacang panjang
½ biji kobis
3 keping tempe
Cara Membuatnya :
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk dan serai hingga wangi
Masukkan udang dan kacau hingga udang masak
Kemudian masukkan santan, garam dan serbuk perasa diikuti sayur-sayuran, suhun dan fucuk serta lada hidup dan bawang besar. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Angkat & hidangkan dengan nasi impit.
Salam adda...
ReplyDeletesempat pulak pagi2 mengodek2 buat lontong...kalau asz..ephhh...pagi2nie cekodok je la sempat..hehe
wsalam..kuah dia tu adda wat malam..pgi esok tu tggl panaskan jer..alaa hari terlebih rajin..kalau hari malas xpyh ckp la...roti kosong ngn teh o jer la..hahaha
Deleteas salam ,nampak sungguh menyelerakan di tambah pula dengan sambal daging tu,tentu sedap kan Adda.
ReplyDeletewaalaikumussalam...
Deletemmg sedap makan ngn sambal daging..adda xpernah wat kuah kacang tu pasal bantai je ngn sambal daging..