KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 6 December 2012

Kacang Panjang Goreng Dengan Hati Ayam




secekak kacang panjang 
1 btg lobak merah
5 kpg hati ayam 
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/3 cawan air
garam

Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang putih hingga wangi dan keperangan.
Masukkan serbuk lada hitam dan kicap manis.
Kacau2 kejap baru la dimasukkan hati ayam.
Goreng hati ayam seketika dan masukkan air.
Biarkan mendidih dan kering sedikit air baru la dimasukkan kacang panjang dan garam.
Kacau hingga rata & angkat...


4 comments:

  1. sedapnyaaa..klu akk x jadi lauk nie..ratah2 jew..he hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la...adda pun main ratah2 gk...tu yg wat byk ckit..spare untuk meratah jer..kihkihkih

      Delete
  2. Hati ayam ni elok untuk tambah darah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan K.Amie...adda klu g pasar malam suker gk beli hati ayam yg cucuk2 tuh...hihihi..

      Delete