KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 12 December 2012

Ketupat Sotong Versi Ganu



Request dari En Hubby semalam...
So hari ni jadi la peberet dia nih...
Balik keja tadi tgk dia dh rendam pulut dah..
So senang ckit keja bini dia nih...
Alhamdulillah dh tggl separuh dah laki aku kerjakan...
Lagi separuh igt nk bwk g umah bbysiter esok ntah sempat ke tak ntah..
Takut pagi esok dok tggl lidi tu jer...huhuuh..


Bahan-bahan:

10 ekor sotong 
1 cawan beras pulut yg sudah dibasuh bersih
1 sudu kecil halba
2 cm halia } dimayang halus
3 ulas bawang merah } dimayang
1 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa
btg lidi sepanjang 2 cm secukupnya

Cara membuatnya:

1. Beras pulut direndam dlm santan pekat dgn sket garam sekurang-kurangnya 2 jam
2. Kemudian masukkan beras kedlm sotong sehingga hampir 1/2 badan sotong
3. Semat dgn lidi supaya beras tak keluar
4. Selepas tu masukkan santan cair dan sotong
5. Rebus hingga sotong hampir masak
6. Kemudian masukkan lebihan santan pekat, halia, bawang merah dan halba ,garam dan sket gula
7. Renehkan sehingga kuah agak pekat boleh lah diangkat.


11 comments:

  1. salam kenal dari oman,
    tq sudi singgah blog mala .. follower ke 88

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker..kebetulan adda plk lahir tahun 88..kihkihkih...

      Delete
  2. Selamat malam Adda... nak sekor sotong kupat tu...terliur pulak malam2 gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah K.Amie...adda lgi tu dlm periuk...jgn malu2..kihkihkih..

      Delete
  3. adda lama dah cari versi ni.. sebab kalau yg jual kat pasar malam tu versi manis.. mmg akak x leh nak masuk le.. aritu kwn ganu infom kalau ganu nyer ketupat sotong x manis... tapi x penah akak jumpe kat pasar malam.. tingin sangat nak makan.. dah ada resepi nak try wat le... nyumm.. nyum... oooh sgt x sabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sibuk lagi ni... heheh jgn marah ekk.. selalu sotong ni di makan begitu saja atau leh makan ngan nasi?.. sori le akak x tau .. x penah makan pun...

      Delete
    2. mmg pun..kalau kt pasar malam mesti versi kelantan kot letak gula melaka..mmg manis..kalau yg ganu ni ada mmg kurangkan gula..meremang bulu roma kalau manis sgt..kihkihkih..adda mmg makan cmtu jer..xmakan ngn nasi pun..makan seperti pengat la ptg2 cmtu..cuba la try..sedap..kalau sotong besar lgi sedap..adda punya sotong ni kecik2 jer..nk sumbat pulut pun susah..

      Delete
  4. salam adda..
    oooh oghe klate jugok ye?atie suka yg versi kelate mari..hihi tp suami oghe tganu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      sama la..adda ore klate tp cikabe ore ganu gk (besut)...adda dua2 make jer..klu xse manis kurang gula dop...

      Delete
  5. Sedapnyerrrrr... Dah lama tak makan ni.. x ramai org jual, kecuali di terengganu sendiri.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan posa jer kalau ada pun..tp nk tggu posa plk lambat lgi..terpaksa la merajinkan diri..huhuhu

      Delete