KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 26 July 2017

Kari Ayam...



Sesekali layan kari ayam kan...
Ekceli semalam jiran depan umah aku ni bagi roti jala..
Dia cakap kat opis dia ada buat makan2 mcm meeting cmtu la..
Then ada buat roti jala...
Roti jala tu banyak lagi..
Tapi kuahnya dh hbis..
So tak nak bagi membazir dia bagi la aku..
Ada la dlm 17ketul...besar2 plak tu..
So terpaksa buat kuah kari sendiri..
Siyes aku mmg jarang masak kari ayam...
Lagi pun tak berapa nak pandai....hahaha...
So main google la jgk semalam...
Akhirnya jadi la kari ayam....

Bahan-bahan

Ayam
5 ulas bawang merah 
1 paket kecil rempah kari 
3 ulas bawang putih
1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun kari 
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat 
minyak untuk menumis
3 biji ubi kentang
garam

Cara penyediaan

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari sehingga wangi. 
2. Kemudian masukkan serbuk kari yang di bancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak dengan api yang sederhana (kacau selalu).
3. Masukkan pula ayam dan kentang. 
4. Masukkan pula air asam jawa dan santan pekat, biarkan mendidih.
5. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang di kehendaki. Kecilkan api dan biarkan kari mendidih dan pecah minyak.
6. Masukkan pula garam, serbuk perasa (jika suka) . Renihkan hingga pecah minyak lagi dan tutup api.


No comments:

Post a Comment