KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 3 December 2014

Puding Karamel....


Hah ni kejadian bila mata tiba2 xnk lelap dh bila jga kul3...
So masukkan dlm peti sejuk...
Ckp kt adik aku jgn makan lagi tau...
Aku xsempat nk ambk pic lg...
Hahahah bleh x pesan cenggitu...
Nanti balik keja baru  leh potong...
Lagipun masa tu dh sejuk...
So balik jer keja semalam..
Menggelupur bukak peti ais...
Terus operate..
Kasi ambk gmbr...
Terus ngappp...
Buruk betul perangai bini Mizi nih....hahahha

Bahan-bahan yang diperlukan :

5 biji telur 
Gula 
Susu UHT 250ml
Air
Asen Vanilla (vanilla extract)

Cara-cara :

Gula Hangus

Letak dalam 5 sudu gula dalam kuali or periuk apa2 jela. Then letak 2 sudu air. Kacau perlahan tambah lagi 2 sudu air.
kacau kacau kacau sampai jadi warna coklat gelap berkilat-kilat ... keep stirring ..tutup api, lepastu cepat2 letak dlm acuan ..jgn lambat nanti dia keras
sejuk kan gula hangus tu ... masuk peti ais pon boleh

Puding

pecah kan 3 biji telur..2 biji lagi ambik kuning telur je ... pukul telur perlahan-lahan je ... soft and smooth ..kita bukan buat kek ye, jgn nak pukul kuat2 ...
bila telur tu mcm dah rata campuran dia tu, letak dalam 4-5 sudu gula ...nak kurang lagi pon boleh, tak manis sgt kan...kacau~~
tambah kan 1 sudu teh asen vanilla supaya puding kita wangi and of course la lebih sedap !!~
panaskan susu UHT dalam periuk, but jgn sampai mendidih ... api perlahan and selalu kacau tau (^^)
agak2 susu tu dah panas, masukkan telur tadi tu dlm susu ... kacau kacau~~
lepastu masukkan susu dgn telur tadi tu dalam acuan gula hangus yg dah keras tadi ... 

.Kukus Time

sediakan lah pengukus ... 
letak acuan tu dlm pengukus 
kukus dlm 45min...


1 comment:

  1. Sedapnya nikmati sejuk-sejuk kala cuaca panas terik

    ReplyDelete