KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 29 December 2014

Ikan Cencaru Bakar......



Menu di kala malas....
Hati pun tak tenteram lgi....
Sudah 6ari xdpt kabar berita dr kg...
Makan apa la diorg kt sana....
Harap2 cukup la makan....

Tapi td member dr kg dok update dh ckp air mmg dah surut...
Semua dh balik umh...
Cuma elektrik jer yg xde lg...

Okey la jom layan resepi kala hujan nih...
Ambk dr umh CMG...
tp xwat air asam...juz smbal kicap...


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 -3 ekor ikan cencaru
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1/2 camca teh minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)

 :- Ikan disiang bersih, tapi tak payah buang kulitnya, cuci bersih terutama bahagian perut ikan tadi. Lumur dengan kunyit serbuk, sedikit garam dan juga minyak masak, gaul rata. Perap sekejap (10 - 15 minit) dan bakar atas api bara sehingga ikan masak, anggaran 7 - 10 minit untuk setiap bahagian. Boleh juga bakar dalam oven..



No comments:

Post a Comment