KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 16 December 2014

Bingka Labu Berjagung....


Ni kejadian ari minggu baru nih...
Kebetulan ada beli labu sebijik buat gulai lemak putih...
So bakinya bikin bingka ni la....
Tak rugi mencuba yer...
Bikin malam...pg esok dh jamu utk bekfes...
Tengahari dh hbis....
Tp anta la kt umh jiran depan ni sepinggan..hihiihih...

SUMBER : Siti Delima 

Bahan-bahan :
380 gram labu manis - kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
4 biji telur gred B
200 gram tepung gandum
150 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla 
1/2 camca teh garam
3 sudu besar jagung cream dalam tin
Bijan secukupnya

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200 C, lenser tin berukuran 8 inci bulat dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapis adunan tadi.
3. Masukkan labu lecek, jagung cream dan esen vanilla, kacau rata.
4. Tuang dalam loyang dan taburkan bijan rata-rata. Bakar selama 45 - 50 minit atau hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak.
5. Bila kuih sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar.  Kemudian boleh tarik keluar dari loyang. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.




No comments:

Post a Comment