KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 21 December 2017

Lempeng Pisang..



Lempeng pisang bekpes pagi ni...
Kononnya mood nak balik kg dah datang...
Itu yg menu kampung nih...
Jumaat ni balik kampung kelantan...
Kelapa parut lupa beli...
so makan jer la cmni...
sedap jgk...hihiihh

Asalnya kena balik conduct party tupperware kt kg...
So sambil menyelam minum air...
Balik la bawak budak2 ni bercuti kt kg...
Sebab nanti nak bukak sekolah dah...


SUMBER : ilhamdapur

Bahan-bahan 
2 biji pisang masak ranum, maz guna pisang philippine  
tepung gandum secukupnya 
gula secukup rasa 
secubit garam 
kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam sedikit minyak sayur 

Cara 1. 
1. Dalam mangkuk lecek pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan, masukkan gandum, jangan banyak ye nanti keras, biar lembik je bancuhannya. 
2. Panaskan kuali non stick, sapu minyak sikit dan letak 1 senduk kecik kemudian leper biar jadi bulat nipis. 
3. Masak 3-4 minit setiap bahagian dengan api perlahan biar perang. 
4. Boleh la dihidang bersama kelapa parut.


No comments:

Post a Comment