KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday 7 November 2016

Spaghetti With Tomato Sauce...



Spaghetti pulak.....
Peberet Rusydi ngn Rizqi...
Kalau dapat yg ni seharian la dok ulang makan...
Bila buat sendiri suka hati mak nenek jer la nak letak meatball banyak mana...
So tak payah nak berebut meatball bagai..
Meatball ni aku kirim dekat tukang urut indon yg dekat umh ni...
Dia selalu buat bakso...
So aku kirim dia belikan kt member dia...
Yang kecik dan yang besar...
Yang kecik dalam 100 biji 
Yang besar lupa lak brapa..rasa dlm 30biji kot...
Total aku bagi dia rm30....
Daging cincang plak aku tukar ngn daging beger...
Rembat jugak daging beger adik aku...
Dia kan jual beger...so sonang...hahahah

Resepi ni aku tak guna prego...
Nampak dekat satu blog ni...
Nampak menarik dia buat home made sauce...
So aku try buat....
Siyes en asben pun suka...
Cuba la buat confirm sedap punya...



Ingredients:

1 Bowl boiled spaghetti

1 handful of Ground beef
1/5 big white onion - chopped
2 clove garlic - chopped
4 helai fresh basil leaves
Olive oil/vege oil
Salt & pepper
Chili flakes (optional)
Oregano
Ketchup
Dried parsley*
Mozarella cheese*

p/s- * means optional for finishing

1. Didihkan air campur sikit garam. Sediakan semangkuk besar air sejuk atau air paip sebelah air didih tu. Bila dah didih, rendam tomato untuk 10 saat. After 10 saat, terus keluarkan tomato tadi, rendam dalam air sejuk. Masa tu, kulit tomato akan senang tertanggal. Tanggalkan semua kulit tomato.
2. Buang biji tomato, potong tomato kecil2, tak perlu sama bentuk atau size. Just roughly chopped.
3. Panaskan minyak dalam pan lain. Tumis bawang putih separuh dari yang dah di cincang tadi dan white onion sampai naik bau, masukkan tomato tadi dan chili flakes jika guna. Biarkan sampai mendidih, tutup api.
4. Masukkan tomato dengan bawang dalam blender. Masukkan juga basil leaves, some salt and pepper. Blend sampai semua hancur.
5. Dalam pan tadi, panaskan minyak, tumis bawang putih yang tinggal sampai naik bau.
6. Masukkan ground beef, masak sampai daging tukar color merah gelap. Kemudian masukkan sos tomato yang dah blend tadi.
7. Masukkan sedikit oregano, salt and pepper, dan ketchup secukup rasa.
8. Bila dah mendidih dan sedikit pekat, boleh tutup api. Tuang atas spaghetti yang dah boiled. Taburkan dried parsley and mozarella jika gunakan.


2 comments:

  1. wah sedap ni Adda anak2 kaknoor pun suka kalau mcm ni
    letak ciliflakes bebanyak mmg terangkat ni

    ReplyDelete
  2. wau..meleleh,kaya betul dengan meatballnya, Adda

    ReplyDelete