Thursday, 4 September 2014
Sambal Petai Udang..
Petai plk hari ni weii..
Maklumlah sekarang musim petai...
Berlambak2 petai aku tgk...
Murah la ckit petai kalau berlambak2 cmni...
Actually umah aku ni petai jeruk 1botok besar tu hah...
Ni kebetulan sepupu aku bg ritu..
So tgk kt umh ada udang2 kecik cmni..
So nak nampak byk cmpur ngn petai bikin sambal...
Lepas tu toilet jgn cakap la yer...ahahhaha..semerbak...
Memang kena bg sembur bau bunga2 dulu sebelum kuar tuh...
kalau tak mau smpai keruang tamu bauannya nanti...hahhaha...
SUMBER : Dapur Kakjee
BAHANNYA:
20 ekor udang (sederhana besar dibersihkan tinggal ekor)
1 mangkuk tauhu faa cili kering kisar
petai (ikut suka)
2 labu bawang besar (sederhana besar)
3 ulas bawang putih
1½ inci belacan (kalau guna)
½ cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
1 sudu kecik gula atau secubit aji
garam
CARA:
Tumbuk hingga halus bawang merah dan bawan putih bersama belacan (kalau guna). Panaskan kuali, bubuh minyak. Bila minyak dah panas, masukkan petai yang telah dikopek dan belah dua. Golek2 hingga separuh masak dan keluarkan. Masukkan pula bahan tumbuk dan goreng hingga garing. Kemudian masukkan cili kisar dan perlahan api. terus goreng hingga terbit minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan masak lagi hingga bahan2 tadi benar2 garing. Kemudian masukkan air asam jawa. Kalau guna asam keping, masukkan air sebanyak ½ cawan. Kemudian besarkan api, masukkan udang, goreng pantas2 selama dua minit. Masukkan pula petai, gula atau serbuk perasa dan garam. Jangan masak terlalu lama. Rasa dan padam api. Kalau masa terlalu lama udang jadi keras.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya.. lama xmsak smbal petai camni..
ReplyDelete