KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday 7 December 2013

Ikan Panggang Sambal Ala Thai...


Tada resepi hari ni....
Ikan panggang Sambal Ala Thai dar CMG...
Sesekali memanggang ikan kan...
Sedap jgk weii...
Sambal yang sangat2 sodap...
Memang tak rugi mencuba...
CMG guna 2ekor ikan kembung yang besar...
Aku plk guna ikan yang kecik jer..
Dalam 4ekor cmtu la...
Aku rasa kalau ikan pari lagi best...

SUMBER : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan 

 
BAHAN - BAHANNYA :-)
2 ekor ikan kembong atau ikan pilihan anda
1 kuntum bunga kantan
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Sos ikan secukup rasa
Gula secukup rasa
1 camca besar sos tiram
1 helai daun limau purut, mayang halus, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Daun salad, untuk hiasan
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
5 biji cili padi
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 batang serai, hiris halus
Secubit belacan
2 helai daun limau purut, dikerat2
 
 CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SAMBAL :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah sos tiram dan juga bunga kantan, terus memasak hingga sambal pekat dan terbit minyak, guna api kecil. Tambah sos ikan secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
  2. UNTUK IKAN PANGGANG :- Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2 sedikit. Panaskan non-stick pan. Letak ikan tadi dan biar sekejap, tutup permukaan pan dengan tudung periuk, kalau guna kuali ajaib macam mat guna tu, tutup kuali. Biar dalam 1-2 minit.
  3. Kemudian oles sambal tadi atas ikan hingga rata, seperti dalam gambar. Tutup kuali dan biar sekejap. Berhati2 terbalikkan ikan tadi dan oles lagi dengan sambal pada bahagian satu lagi. Bakar hingga ikan masak. Tinggalkan sedikit sambal untuk hiasan.
  4. Bila ikan masak, alih ikan dalam bekas sesuai yang dialas dengan daun salad. Lebihan sambal tadi dilumur pada ikan. Tabur hirisan daun limau purut dan letak juga belahan limau kasturi. Hidangkan panas.....

1 comment:

  1. Menarik ni. Saya penggemar ikan kembong for ever n ever.hihi
    thanks kak share resepi ni

    *oh ya, ayam turki tu akak boleh kat pasaraya sama ada tesco, care4 atau jj . Selalu ada kat tempat frozen

    ReplyDelete