KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 25 December 2013

Puding Mangga Kristal...


Bila dok terjah2 dapur kekawan ni...
Mula la hati mak buyung gundah gulana tengok puding...
Lastly berkenan plk nengok puding mangga kristal ni kat umh Juwita Fariz....
Untuk bebrapa hari kutahan la jgk sebab malas nk layan sgt anak tekak ni...
Tau la bila membuyung ni orang upload makanan sedap2 mula la terliur semacam...
Kejap nak makan tu...kejap nak makan ni.....
So semalam pergi la jugk ke jusco konon jalan2...
Nampak plk mangga besar2...hati dah teringin aku ambk la jgk..
Sebab besar ku ambk la 2biji....sekali timbang 2biji mangga rm28...
Makaiiii terkujat ko...mau tak terberanak aku kt situ...
Terus cancel...Tak kuasa aku nk beli mahal2...
Tu sebab en somi selalu cakap kt ku taik idung masin...
Balik umah ku citer kat dia...
Sekali dia cakap nak makan sendiri pun berkira...
Aku bukan apa kalau bleh jimat aku jimat...huahauahuah....
Tapi ari ni en somi kuar..balik td bawak 6biji mangga...
So tanpa cakap byk ku terus proses puding mangga nih....
Sejuk jer..terus ambk gmbr cmtu2 jer...
Memang selalu aku ambk gmbr xcantik apa...
Yer la camera murah...
Tapi ada aku kisah..janji aku tak ambk gmbr org lain...tak gitu!! ahaksss...
Sebesar2 tu dh tinggal 3/4 jer ko tau...
Memang aku makan sampai puas hati...hihiihih...

SUMBER : Juwita Fariz & K.Nor Secubit Garam

Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
5gm serbuk agar2
600ml air
5 sudu besar gula
buah mangga ~ dipotong kiub

Lapisan puding (bawah)
5gm serbuk agar2
500ml air
1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula ~ bergantung pd manis mangga
120ml puree mangga

 Cara :
  1. Lapisan berkaca (atas)
  2. Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
  3. Masak lagi hingga mendidih. Padamkan ap
  4. Ketepikan.

Lapisan puding (bawah)
  1. Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
  2. Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
  3. Bila aduann puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puree mangga.

Utk membuat puding mangga kristal:
  1. Basahkan mould yg akan digunakan.
  2. Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan mangga.
  3. Biarkan mengeras bahagian atasnya.
  4. Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
  5. Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
  6. Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.

No comments:

Post a Comment