KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 5 December 2013

Sotong Goreng Belacan.....


Masak apa hari ni semua....
Aku ni dah tak tau nak masak apa dah....
Nasib baik la aku tak pernah ada alahan nak masak @ makan bila pregnant ni...
Kalau tak lagi la terhad...
Nasib baik semua dipermudahkan bila pregnant ni....
Hari ni buat goreng sotong belacan...
Dah ramai rasanya masak sotong ni...
Senang pun senang...
Sedap pun sedap....
Asal seafood jer semua bagi aku sedap...hihiihih

SUMBER : Ezadlieza

Bahan-bahan
  • 5 ekor sotong saiz besar
  • 2 biji cili hijau, hiris serong
  • 1/4 camca teh serbuk kunyit
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
  • Sedikit air, untuk kuah
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Sotong dibersihkan, asingkan kepala dari badan, buang mata dan paruh sotong, manakala badan sotong potong gegelang, cuci sekali lagi dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan cili hijau, kacau rata hingga layu. Masukkan sos tiram dan belacan tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat.

2 comments:

  1. Sedapnya...teringat mama selalu buat rendang asam sotong...lebih kurang resepinya cuma belacan ganti dengan air asam jawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker...bleh cuba wat plk rendang asam sotong

      Delete