KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 12 August 2012

Karipap Kentang..Apa ada pada rupa...



Aduhaiiiiii sedih betul tgk ruper karipap aku nih..
Nasib baik wat separuh adunan jer..
Saper lak nk makan byk2 kan..
Biasa la pestime buat...tangan pun keras kematu lagi bab2 kelim tuh..
Kelim pun blaja dlm youtube...aduiii malu betull..
Tapi sbb azam yg tggi untuk buat karipap ni..
Jadila ruper cmni karipap aku..
Taktau la naper..sbb tgn xberseni kot..
Tapi dia punya kulit tu rangup kemain..
Suker lak En Hubby ku makan kulit luar dia tuh..
Inti dia pun sedap aku guna resepi sini ...
Tapi tu la..rupernya cmtu..
Baby sitter aku lak sibuk nk cuba sbb dia xposa g anta dia ckit td sbb aku dok sebut2 sgt nk wat karipap..
G anta lak ngn muka tebal seinci..bantai gelak gk dia tp dia ckp sedap..
Takper la makan sambil tutup mata jer la.



Sumber : Dapur Malaysia
Bahan-bahan (inti) – 45 biji
3-4 biji kentang bersaiz besar – dipotong dadu
200 g daging cincang / daging dipotong dadu
3 ulas bawang merah – dicincang halus
1 ulas bawang putih – dicincang halus
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili kisar
1 kiub pati daging
5-6 helai daun kari
1 cawan air
Garam dan gula
Bahan-bahan (doh)
300 g tepung gandum
2 sudu minyak masak
2 sudu mentega
Sedikit garam
1 cawan air sejuk
Cara-cara
  1. Untuk inti – panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging cincang. Biarkan sehingga hampir masak.
  3. Masukkan serbuk kari, cili kisar, pati daging dan daun kari. Kacau sehingga sekata.
  4. Masukkan air dan kentang.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masak kentang sehingga empuk.
  1. Untuk doh – gaul tepung dalam mangkuk bersama-sama minyak masak dan mentega yang telah dipanaskan dengan sudu.
  2. Kemudian masukkan sedikit garam dan air sejuk. Uli sehingga menjadi doh.
  3. Ambik sedikit doh dan canai/leperkan di atas permukaan yang bertepung.
  4. Ambil doh yang siap dicanai dan masukkan inti.
  5. Kelim di bahagian tepi. Saya guna pengepit karipap je, memang cepat tapi mudah terbuka masa goreng.
  6. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng karipap sehingga keperangan.
  7. Siap untuk dihidangkan.



6 comments:

  1. janji sedap ye adda...kita yg selalu buat karipap ni pun tak berapa nak cantik lagi kelimnya...hehehe

    ReplyDelete
  2. sedap mmg sedap la...En Hubby ckp bleh buat lgi tp bagi cantik ckit jer rupernya..kihkihkih...

    ReplyDelete
  3. sy buat karipap tak pernah jadi cantik.. sedap tu sedap tp tetap tak puas hati sbb tak menjadi mcm yg beli..sudahnya malas dah..dh hampir 4x cuba buat..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...susah betul nk kelim2 tuh..tgk org buat senang jer..heran betul..adda bru wat skali..nanti nk cuba wat skali lgi nk tgk rupernya jadi cmner plak..tp tgk la bila plk kejadian karipap tuh..tahun depan ker..hahaha

      Delete
  4. ada gunalah acuan yang jual kat kedai tu.. pastu klim tolak jari mcm kira duit kertas tu.. kalau selalu buat insyallah cantik jadinya nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker...adda baru beli acuan tuh..tp tang tolak ngn jari tu baru tau..klu guna acuan tu bleh tolak ngn jari gk ek...nanti nk try la..

      Delete