Selamat berbuka yer semua...
Tersandar kekenyangan ker semua...
Maklumlah semua bersantap yang enak2 yer..
Aku gk hari2 asyk masak simple jer..
Bukan apa malas cmpur xpandai nk masak yang advance2 bagai...
Berbuka td ngn ikan kerisi ni jer ngn sambal ikan bilis kering..
Ikan ni pun aku bantai buat masak masam manis yang simple dalam abad nih..
Cukup la untuk 2org makan kan..
Nasib la laki aku ni bukan cerewet bab2 makan nih..
Apa yang bini dia masak..sedap ke tidak telan jer...
BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kerisi
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 sudu sos tiram
2 biji cili merah (dipotong nipis)
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1 batang serai "(hiris halus)
Cara memasak:
1. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan yang digorengkan tadi.
Akak suka msk simple2 cani..lg laju mkn..^^
ReplyDeleteadda ni mmg pndai masak simple jer...gedevance2 ni xpndai sgt...kihkih
DeleteAk-ah kit epun selalu masak ini sebab budak-budak suke! Senang pun senangkan? Ikan tu ganti ngan daging pun sedap tau!
ReplyDeleteMy latest Entry :)
JJCM: Day 18 Ramadhan 1433
yeker..xpernah cuba lak daging..bleh cuba nanti..selalunya daging wat masak merah jer...kihkih..
DeleteSyukurlah dapat laki tak cerewet makan Adda, Kak Amie pun gitu, anak dan suami tak banyak songel.... makan aje apa yang dihidang he he he ehh
ReplyDeletetu la kan...xde la pening kepala sgt nk masak..ikan goreng, budu dan ulam pun jadi la..kihkih..
Delete