Lambat betul bersiaran yer..
Semalam xsempat nk update sbb g ambk baju raya ngn member..
Balik plk melencong plk ke Danau Kota..
Mak aiiiiii ramai giler orang…
Berjam2 kat situ..yang beli nya songkok En Hubby ngn abah..
Xper la mama ngn Sydi punya kita serang SOGO ari mggu nih..
Bleh la pusing Jalan TAR tuh..kihkih..
Okey la layan jer menu kt bawah ni..
Sumber : MekNa Blog
Resepi Asal : CMG
5 - 6 ekor ikan gelama (atau apa2 ikan yang digemari)
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
2 biji cili hijau, hiris - hana tmbh cili padi bijik2
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucho
1/2 inci belacan + 1/2 cawan air, ramas hingga sebati
1 cawan air
Garam dan gula jika perlu
Cara-cara
1. Siang ikan, cuci bersih, kelar2 dan lumur dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan belacan + air, sos tiram dan juga taucho. Kacau rata dan masak hingga terbit
minyak.
Salam adda, mekaseh dtg singgah, nanti akak save link adda kat bloglist akak sbb dah tak menggong lagi bloglist tuu, sblm ni nak save tp dia takde respon :D ikan masak tauchu teringat dulu2 mak akak suke betul masak ikan gelama tauchu tp akak tak minat ikan gelama kalau ikan lain2 tu akak mmg suke masak tauchu skrg ni akak boleh makan dulu2 mmg tak minat sejak duk jauh2 ni makanan yg akak tak suke sume jadi suke :D
ReplyDeleteTQ...tu la adda tgk ramai gk guna ikan gelama...tp xde plk kt kedai umh ni ikan cmtu..kena g pasar malam la agknya..sma la adda masa belum dok giler masak2 nih byk la yg xsuka..tp bila dok tgk sana sini dok tayang apa lagi tolak batu ngn kayu jer..kihkih
DeleteSedapnya ikan gelama... kalau balik kampung bonda mesti makan ikan ini! Lagilah masak taucu.... sedap...sedap!!!!
ReplyDeleteyeker...adda jarang jumpa ikan gelama nih...selalu jumpa pun yg dh jadi ikan kering..kihkih
Delete