KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 9 January 2018

Rendang Ayam...



SUMBER : butterkicap

2-3kg daging lembu, batang pinang (tenderloin) - aku tukar ngn ayam
285g bawang merah, dikupas
130g bawang kecil, dikupas
25g bawang putih, dikupas
12g kunyit hidup
40g halia tua
33g lengkuas
5g daun limau purut (kira-kira 3 daun, dikoyak sedikit)
20g serai, akar sahaja
115g gula Melaka
105g cili boh
12g serai, ditumbuk sedikit
16g daun kunyit (kira-kira 1-2 daun)
1kg santan
90g kerisik
2 sudu besar garam


Kaedah

Potong daging lembu menjadi kiub besar kira-kira 3cm x 3cm.

Kisarkan bawang merah, bawang kecil, bawang putih, akar kunyit, halia, lengkuas dan akar serai sehingga halus.

Dalam periuk besar yang berat, pasangkan api pada suhu tinggi dan terus tambahkan daging lembu, diikuti dengan campuran bawang, cili boh, separuh santan, garam, daun limau purut, serai dan gula Melaka. Kacau sehingga rata.

Kebanyakan bahan-bahan dimasukkan pada tahap ini
Bila campuran sudah mendidih, reneh dengan api kecil sehingga ia mula menjadi kering. Teruskan kacauan semasa masakan tengah reneh.

Kecilkan api untuk mereneh masakan
Tambahkan baki santan dan terus reneh dan kacau sehingga hampir kering.
Tambah separuh daun kunyit dan kerisik.

Daun kunyit dan kerisik dimasukkan terakhir
Terus kacau sehingga masakan menjadi betul-betul kering. Keseluruhan proses ini akan mengambil masa kira-kira tiga hingga empat jam, jadi bersabarlah.

Sangat kering
Bila masakan rendang sudah kering, hidangkan rendang daging dan hiasi dengan baki daun kunyit. Hidang dengan pulut kuning, lemang, nasi impit, nasi, atau roti putih lembut.

No comments:

Post a Comment