KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 17 January 2018

Eggless Chocolate Cake...



Hahaha....abaikan deco yg tak seberapa tu...
Deco by Rusydi..
Katanya nak tolong...
Itu yg tetiba ada part topping yang tak kena tuh....

Sapa yang nak cuba kek takde telur ni..
Boleh la try....
Memang lembut dan sedap...
Tak rasa pun takde telur tau....
Mmg buat ni sekejap jer licin kt umh ni...
Lepas sorg...sorang yang telan....

SUMBER : Linapg

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci (versi asal) 
1 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 
1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang-LiNa Pg imported cocoa powder) 
2 sudu besar susu tepung 
1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais) 
1 cawan gula perang 
1 sudu kecil esen vanilla 
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (LiNa Pg xletak) 
secubit garam 
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair 
1 sudu kecil cuka atau jus lemon 

Cara-cara : 
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga (LiNa Pg bako suhu 170-175'C) Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. 

Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata (LiNa Pg ayak sekali susu tepung dan garam) Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul. 

Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak (50min) Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.




No comments:

Post a Comment