KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 26 January 2018

Kacang Panjang Tumis Kari Berudang



Pestime tau cuba resepi ni...
Cedok dalam umh kak dayang....
Kak dayang guna keledek...
So aku bantai ngn kacang jer....

Siyes resepi ni mmg sedap....
Dok ratah2 jer depan tv....
Sedap sgt....

SUMBER : dayangjack

Bahan-bahan:

200 g keledek merah (dikupas dan dipotong ikut suka tetapi jangan terlalu tebal)
4 batang kacang panjang (dipotong)
100 g udang basah (dikupas kulitnya dan dibersihkan)
2 sk serbuk kari daging (dibancuh dgn sedikit air)
1 sk serbuk cili (dibancuh bersama serbuk kari) - optional
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 biji bawang merah (dihiris)
sedikit garam 
sedikit kicap manis


Cara-cara :
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. (kalau nak letak 2-3 helai daun kari pun boleh).
Masukkan bancuhan pes kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan keledek dan air secukupnya. Masak hingga separuh lembut.
Kemudian masukkan udang dan kacang panjang. Kacau sebati.
Akhir sekali perasakan dgn garam dan sedikit kicap manis.
Setelah masak, bolehlah angkat dan dihidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment