KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 21 August 2017

Nasi Tomato & Ayam Masak Kandar....


Hari sabtu bini keluar main masak-masak..
Sampai lupa nak masak untuk laki ngn anak-anak2..
Apa la nak jadi kat aku ni...
Nasib la laki tak membebel...
Dia siap2 beli KFC masa hantar aku tu...
Sory la yer...
So ahad tebus dengan menu ni...
Tengok diorang makan menambah2...
Lega hati i tau...
Nasi tomato ni aku pakai beras basmathi Moghul...


Bahan2:
500 g beras basmathi (dibersihkan)
4 biji tomato (dikisar)
500 ml air
125 ml susu cair
3 sudu makan sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
2 sudu makan minyak sapi
2 cn kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih( ditumbuk)
sedikit kacang gajus ( option) 
sedikit kismis ( option)
1 biji bawang besar ( dihiris)
sedikit bawang goreng
sedikit daun ketumbar (dihiris)


Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan menumis hingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng sekejap hingga rata.
3. Masukkan sos tomato, tomato kisar, air, susu dan daun pandan.
4. Tanak nasi seperti biasa.
5. Setelah masak taburkan buah gajus, kismis, bawang goreng dan daun ketumbar…



Makan dengan ayam masak kandar ni...
Aku tengok Kak Nor buat kuah dia pekat...
Tapi asben aku cakap..
Buat Berkuah sikit la...
Sebab Rusydi suka letak kuah banyak2...

Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
1/2 cawan kicap pekat
1 s/k gula merah
2 s/b kerisik
3 keping asam keping ataupun boleh gunakan sedikit air asam jawa jika suka
3 s/b rempah kari ayam
2 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
2 sudu mkn sos tiram
2 s/b plain yogurt
2 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji buah tomato dipotong 4
1 kiub ayam
garam secukup rasa

Bahan Kisar
15 tangkai cili kering- Yatie guna 1/2 cwn cili kisar
3 labu bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 s/kjintan manis
1 s/k jintan putih

Bahan Tumis
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manisMinyak masak..saya campurkan dengan mentega sikit
1 ulas bwng putih- hiris
2 ulas bwng merah hiris


Cara-cara masak:
Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis serta bawang merah dan semua bahan yang dimesin tadi.....masukkan rempah dan cili merah yg dimesin halus...dan masakkan hingga masak dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan ubi kentang. Biarkan sehingga ayam dan ubi lembut. Jika kuah kering tambahkan sedikit air.

Bila sudah lembut masukkan kicap dan kerisik, sos tiram,sos tomato,sos cili dan plain yogurt.
Masukkan lebihan bawang yg diblender tadi untuk pekatkan kuah....dan masakkan sehingga pekat dan naik minyak.Masukkan kiub ayam dan perisakan garamnya.
Masukkan buat tomato yg dipotong tadi dan tutupkan api...siap dihidang.




Siyes mmg tak rugi cuba tau..
Ni mmg pestime aku try...
Kalau ada acar timun...papadom ke lagi best...
Aku malas nak buat acar tu....
Papadom pun malas nak goreng...
Hahhahaa...




No comments:

Post a Comment