Bekpes pagi ni merangkap bekalan lunch...
Makin berlemak-lemak la badan ni...
3 cawan beras
3 hiris halia
3 ulas bawang merah - hiris
1 cawan santan
3 cawan air - boleh tambah jika atau dikurangi bila diperlukan
1 helai daun pandan
secubit garam
1 batang serai - dititik
2 helai daun pandan
Cara Buat Nasi Lemak
1. basuh beras dengan air sehingga bersih kemudian toskan hingga hilang airnya.
2. siapkan perikut dan pijarkan minyak kemudian tumis serai, daun pandan, halia, bawang sehingga wangi.
3. masukan air dan santan kemudian masak sehingga mendidih. tambah garam dan kacau rata.
4. tuangkan beras yang sudah kita toskan tadi ke dalam periuk nasi. kemudian kita tuangkan juga santan yang sudah kita masak tadi dan masak nasi seperti biasa.
5. bila dah masak kacau nasi menggunakan chopstick agar beras tak patah.
Bahan Untuk Sambal
6 sudu besar cili giling
1 biji bawang besar - hiris
1 biji bawang tumbuk - hiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji bawang besar - ditumbuk
sedikit air asam jawa
segenggam ikan bilis ( sebahagian di goreng dan sebahagian di tumbuk)
sedikit gula, garam, dan perasa
1. tumis cili giling, bawang putih, bawang besar, ikan bilis, dan bawang merah sehingga pecah minyak. kemudian masukan bawang besar hiris, air asam jawa, dan sedikit air agar sambal tidak pekat.
2. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan perasa. Angkat.
No comments:
Post a Comment