KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 14 October 2014

KEK BATIK MARIE BERBIJAN...


Dah lama tak bikin ini kek..
Kek yang paling senang..
Tak payah nak bakar...
Nak kukus bagai...
Tapi kali ni kita kasi lain ckit..
Kita taruk bijan...haaaa...
Ni dapat idea kt umh Kak Zanie...
Oklah resepi kat bawah yer...

SUMBER : Kak Zanie

Bahannya :
50 keping biskut marie jenama 
1 tin kecil susu pekat
1 tin kecil vico
1/2 cawan mentega
4 SB serbuk koko
50 grm biji bijan

Caranya :
Satukan mentega , susu, vico, serbok koko, bijan. Masak guna api kecil hingga bahan2 tadi mencair kacau selalu agar tidak berkerak, bila sudah nampak agak pekat matikan api dan masukkan biskut marie tadi kacau rata2.
Sediakan acuan yg telah di alas dengan aluminium foil. Masukkan campuran tadi rata dan tekan2 supaya padat.
Biar sejuk baru dipotong2 sedia untuk dihidang




2 comments:

  1. Betul kek ni yang paling sonang sekali heh. tapi bab nak menekan masuk loyang tu nak tergeliat gak la bahu kalau banyak hehe.. Jemput Singgah: Apa Nak Masak Bila Raya EK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..part nk menekan tu la kan kena kuat2..hihiih

      Delete