KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 9 January 2014

Kek Lapis Evergreen Kukus.....


 Dah berapa hari tak masuk en3...
Hari ni tayang kek lapis..
Tak berapa nak lapis sangat la sebab tuan umh lenguh tangan...
Ekceli kek ni buat semalam..
Excited nak makan kek..
Lupa plk ngahari tu g klinik kena injection kancing gigi..
Lepas tu kena ambk darah...
Lengan kiri kanan kena cucuk...
Semalam plk tngah2 godek ni semua baru terasa lenguh...
Aduhaiii macam nk demam pun ada...
So akhirnya yg lapis2 tu terpaksa la ku lapis cmni jer...
Sebabnya dah tak tahan sangat...
Dah masak tu pun aku biarkan dlm loyang..
Pagi ni baru aku kuarkan sbb tak larat sgt..
 

Hasil keja orang tak berseni mmg cmni....
Memang aku tak reti betul nk wat keja seni2 ni...
Ambk gmbr pun tak pandai...
Takpe la janji ada gmbar sendiri....

SUMBER : dayang_jack@myR

Bahan-bahan ( loyang berukuran 7 inch )

  • 10 biji telur ayam gred A (asingkan putih dan kuningnya)
  • 16oz/500g mentega (dibahagi dua)
  • 1 gelas gula kastor (ini sukatan dyg, dh kurangkan 1/2 gelas dp resepi asalnya krn xnk manis tp kalau add 1/2 gelas pun kira ok gak)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 peket kecil horlicks
  • 2 senduk nasi biskut marie kisar(diayak)
  • 1/2-1 botol kecil pandan paste koepoe-koepoe (kalau xde, guna pandan emulco cap Nona sbyk 3 sudu besar)
  • 1½ gelas tepung gandum

Cara-cara

  1. Lapisan Hijau : Kuning telur dipukul sampai kembang. Di dlm mangkuk berasingan 1/2 gelas gula kastor dan 8oz/250g mentega dipukul sampai putih dan barulah disatukan dgn kuning telur td. Kacau rata2. Kemudian masukkan horlicks, tepung roti marie dan pandan paste dan kacau sampai sebati.
  2. Lapisan Putih : Pukul putih telur sampai kembang. Masukkan gula halus dan pukul lg. Di dlm mangkuk berasingan, pukul mentega selebihnya dgn susu manis sampai putih dan barulah disatukan dgn putih telur. Putar dgn kelajuan sederhana. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata2.
  3. Kukus lapisan hijau terlebih dahulu (kira2 3 senduk nasi) dan apabila masak(lbh kurang 10 min), tuangkan adunan/lapisan putih (3 senduk nasi) di atasnya. Buatlah berlapis-lapis sehingga habis. Pastikan loyang ditutup kemas dgn kertas foil ketika mengukus. 

No comments:

Post a Comment