KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday 23 November 2013

Sup Ayam Hadnyai....


Dari semalam tekak rasa asyik mual jer...
Pagi ni lagi la....rasanya morning sickness tu dah lama dah hbis....
Adoiiii bila tekak dok rasa macam2 ni....
Mula lah anak tekak aku meragam nak makan itu ini....
Kejap sate, kejap burger....macam2...hahahaha
Nak makan nasi terasa malas sebab aku takut terburai semua...
Fikir2 pagi tadi lunch nak bikin sup...
Boleh hirup sup.....
Dok godek2 tergoda ngn sup hadnyai...
Aku suka sangat versi2 siam ni sebab rasa masam2....
Fuhhh sekali hirup kuah tadi memang kaw2 best woooo...
Kalau lagi pedas...lagi sedap...
Sebab sup2 ni memang peberet rusydi jgk aku xletak banyak la cili...
Kan melalak plk anak teruna aku tu....
Patut la dah ramai yang mencuba sup cmni....
Memang sedap rupanya.....

SUMBER : Tun_Telani

bahan2:
  • Ayam (utk 2-3 org)
  • 3 ulas Bawang putih, 5 ulas bawang merah, 3 cili api, 2 cm halia, 1 cm lengkuas = blend.
  • 1 batang serai = ketuk
  • 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih
  • 2 biji bunga lawang, 4 biji buah pelaga,1btg kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
  • daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Cara-cara
  • Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai hingga naik bau
  • Masukkan ayam dan gaulkan sehingga rata ,tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri.
  • Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  • Tambahkan garam secukup rasa
  • Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan.
  • Perahkan sedikit limau nipis.
  • siap!

2 comments:

  1. pernah jugak sekali buat sup ni, memang masyuk abes lah, ratah aje pun sedap

    ReplyDelete
  2. boleh try ni.
    ciksu minta izin try k..tenkiu share

    ReplyDelete