KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 14 July 2013

Sup Tulang...


Dah siap makan dah semua...
Aku ni perut terasa full sangat dh..
Nasib baik tadi tak makan nasi lgi..
Juz berbuka ngn kurma, air dan kuih2 dulu...
Pastu g solat jap..
Ingat lepas solat nk makan nasi..
Ambk sup tulang ni pastu dok hirup...
Last2 terasa full sangat dh perut sebab dok hirup sup ni...
Oklah kan...bleh la berdiet ckit...
Tapi kalau berdaging bagai ni bleh dikategorikan diet gk ker..ihihiihih

Bahan-bahan :
 
1 kg tulang berdaging
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup - bancuh dgn air sikit
1 batang serai - ketuk
7 biji cili padi - di hiris
garam
air secukupnya 
7 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 sm halia - di hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara membuat :
 
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris dan rempah.
3. Masukkan rempah sup, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut.
5. Masukkan cili dan garam. Biarkan mendidih.
6. Tutup api dan hidang. 

No comments:

Post a Comment