KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 30 July 2013

Kuih Cara Manis...


Dah siap masak untuk berbuka ker?
Hari ni aku masak lauk simple jer...
Terkejar2 gk buat kuih cara ni...
Yer la mana lauk atas dapur, kuih dlm loyang, rusydi plk mandi...
Tu pasal kuih aku ni hangit dibuatnya...
Rusydi plk aku suh naik xnak..
Nak jgk ber"swim" dalam baldi dia tu...
Oklah en3 pendek jer la yer...

SUMBER : Resepi Nannie

BAHAN-BAHAN :

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam

BAHAN INTI KUIH :

Gula secukupnya


CARA MEMASAK :

~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.

~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.

~ Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .

~ Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.

~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.

~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
 
 

 

2 comments:

  1. salam...
    best mkn kuih ni...
    bila msuk dlm mulut, gigit sikit, terasa air gulanya...
    sdappp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinnya Adda buat kuih cara time posa ni!

      Delete