KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 17 April 2017

Spaghetti Bolognese...





Bila dah lama tak masak ni...
Mula2 si rusydi menanya..
Ni mmg betul2 peberet dia nih...
Memang peberet anak2 nih....
Nasib baik senang nak masak...

Rusydi ni kalau dapat nih..
Konpem dok ulang2 makan jer...
Kejap2 tambah...


SUMBER : Rohaisha

Bahan-bahan: (5-6 orang)
1 paket spagetti 
500gm daging cincang
250gm tomato puri
250gm sos tomato
6 ulas bawang merah | cincang
2 ulas bawang putih | cincang
2 biji tomato | hiris nipis (saya potong dadu)
1/2 biji lobak merah | potong dadu
3-4 biji cendawan butang | potong dadu
1 cawan air (saya tambah)
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:
1.Untuk spaghetti, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam.Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
2.Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3.Kemudian masukkan daging cincang.Goreng hingga warna daging keperangan.
4.Masukkan tomato, lobak merah dan cendawan butang.Goreng sehingga sayur lembut.
5.Masukkan tomato puri, sos tomato, air dan susu.Kacau hingga sekata.
6.Masukkan oregano/ italian herbs dan stok daging lembu.(optional)
7.Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
8.Biar sehingga mendidih kemudian masak hingga api perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
9.Siap untuk dihidangkan.

Aku pulak suka masukkan spaghetti ni dalam kuah terus...
dan gaul2 sebati...
.ala2 spaghetti goreng....
Senang...xde la alasan xxckup kuah ke apa...hahaha..


No comments:

Post a Comment