KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 11 January 2017

Nasi Lemak...



Nasi lemak pagi ni....
Rajin tuan umah pagi ni masak nasi lemak...
kalau tak jangan harap...
memang beli jela tepi jalan...hahaha...



Nasi lemak ni memang peberet anak- anak...
Sambal ni nampak jer merah cam pedas...
Tapi takde la pedas pun...
Kalau tak kesian pulak kat anak-anak...



Aku siap rajin buat peria goreng tepung ko...
Memang en asben suka meratah camtu....
Ok la tuh...ada jugak sayur kan....

SUMBER : Amie Kitchen

Bahan untuk nasi lemak:
4 cawan beras basmathi - cuci dan toskan
600ml santan (terpulang pekat atau cair - kalau pekat hasilnya sangat lemak)
3 cm halia (dihiris atau diketuk pun boleh)
3 biji bawang putih (dihiris atau diketuk pun boleh juga)
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
sedikit garam

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Didihkan santan bersama halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan.
3. Masukkan beras dan sedikit garam. Kacau sekali - sekala sehingga beras kembang dan santan kering.
4. Masukkan dalam periuk pengukus.
5. Kukus 20-25 minit atau sehingga nasi benar-benar masak.

Bahan untuk sambal:
300 gram ikan bilis - bersihkan, cuci dan tos
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
garam  dan gula secukup rasa
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan

Cara:
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak. 
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, garam dan gula. 
3. Masukkan ikan bilis  serta bawang besar dan masak dengan api perlahan sehingga kuahnya pekat.

Bahan-bahan lain:
telur dadar - potong ikut suka
7 biji telur rebus - belah 2
1 biji timun - hiris 
kacang gajus 


1 comment:

  1. Nampak sedap...
    Amy pun selalu beli aje, nak buat sendiri ada banyak alasan... heheh.

    ReplyDelete