KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 17 February 2016

Asam Pedas Ikan Pari....



Dah lama betul tak masak asam pedas...
En asben dah request berapa kali...
Tapi bininya ni mmg malas betul masuk dapur...
Balik jer dari kampung beraya CNY ritu.
Perangai malas menjadi2...
Nasib baik time makan dia rajin...
Kalau tak boleh slim melim...

2ari lepas en asben bawa balik ikan pari..
Katanya suh masak asam pedas...
Sebab dia dah beria nak makan..siap bawa balik ikan lagi...
Takkan la ku nak jadi bini durhaka pulak kata malas...'

Time makan pulak aku juga yang bersungguh..hahah
Peberet aku bendi kat atas tu..
Aku mmg akan letak byk bendi...
Siap ratah-ratah lgi....hihih
Okey la resepi kat bawah..


Bahan:
1kg ikan pari.. potong dan cuci gina limau kasturi
1 cawan cili kisar
7 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
sedikit belacan*
3 batang serai diketuk
1 ikat kecil daun kesum
air asam jawa
garam & aji
1 sudu serbuk lada hitam

Cara:
tumbuk bahan yang bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan pula cili kisar.. tumiskan hingga terbit minyak..
masukkan air asam jawa.. biarkan menggelegak..
masukkan pula ikan dan daun kesum..
kecilkan api.. masak ikan hingga lembut..
rasa garam dan aji secukup rasa.. tambah mana yang kurang..
bila dah masak.. angkat dan hidangkan..

No comments:

Post a Comment