KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday 25 September 2015

Sambal Ikan Bilis Petai....


Inila yg dapat ditayang bila xbalik kg....
Org semua dok tayang daging korban...
Kita jgk dapat tayang ikan bilis ngn petai jer...
Org semua dok tayang rendang bagai...
Aku kat kl ni tayang smbal ni jer;...
makan ngn nasi lemak...huhuhu

SUMBER : Kak Azie

Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis
Petai secukupnya
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia - optional
1/2 keping asam keping (boleh juga guna air asam jawa)
2-3 sudu besar gula
Garam

Cara cara:
Kisar semua bawang dan halia berserta cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak. 

Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan. 

Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.

Nota:


Sambal mesti ada rasa manis manis sedikit, barulah sedap.

1 comment:

  1. Sambal macam ni pun boleh menaikkan selera makan kan....

    ReplyDelete