KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday 19 May 2015

Nasi Lemak Dengan Paru Goreng Berempah..



Sebab semalam dah hbis posa gnti....
So rini pagi2 dh masak nasi lemak...
So goreng paru berempah...
Asben suka sgt makan paru goreng garing2 cmni...
Hiris nipis2 dah goreng garing ckit...
Mmg peberet dia la...
Kalau kt kedai pun mesti order paru sambal....
Okey la kat bawah aku kasi resepi paru goreng berempah...
Nasi lemak ni semua org dh pndai masak....

Bahan-bahan:
Paru  ~ potong kecil, dan nipis
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci kunyit hidup**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering

1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 tangkai daun kari
Garam
Minyak untuk menggoreng.

Cara cara:
Paru yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap. Perap selama 30 minit.
Kemudian goreng paru hingga garing.



4 comments:

  1. Kita pun suka makan nasi lemak dgn paru goreng rempah garing2..sedap sgt..layan ngan sambal..

    ReplyDelete
  2. Paru tu kena rebus dulu x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpyh rebus...potong, perap dan goreng jer..

      Delete
  3. Nak lama-lama kat sini... nak ikut makan paru goreng...nyumnyummmmm

    ReplyDelete