KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday 27 June 2014

Talam Ubi Kayu...


Mak aii sememeh kan....
Pestime cuba nih...
Rasa dah sedap tapi rupanya buruk sgt...
Korang tgk la en somi aku tu parut ubi...
Kemain kasar mcm dia...
Lain kali dah tak boleh suruh dia...
Kena buat sendiri baru halus cam aku...ahakss.s...

Sumber : yati karim

Bahan-bahan ( Saiz loyang 30 cm )

* 4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg 
ubi kayu )
* 1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
* 1 cawan gula pasir
* 3 cawan santan cair

Bahagian Atas
* 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
* 2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
* 1 1/2 cawan tepong gandum

Cara-cara

1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan 
tuala bersih.
3. Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan 
gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga 
sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan 
pecah2. Guna pemukul telor tangan aje..
7. Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama 
30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan 
tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan..sedia untuk di makan..

No comments:

Post a Comment