KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday 7 April 2014

Kerang Cili Berempah...


Masih berdebar2 tggu bila la baby ni nak kuar...
Lagi 5ari nk smpai due....
Harap2 kuar la sebelum due..
Risau plk takut kena induce lagi...
Taknak woooo sakit.....huhuhuu....
So untuk hilangkan debar2 tu...
Eloklah ada aktiviti masak2 gitu kan....
Padahal perut manjang lapar...
Kerang ni en somi beli kat econsave semalam...
Mintak buat bercili..
So aku upgred jadi cili berempah....hiihiih...
Dia suka ratah2 kerang cmni....
Memang peberet dia la...

BAHAN2NYA

1 KG KERANG
2 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN -DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
2 SUDU BESAR CILI SOS
2 SUDU BESAR CILI BOH
2 SUDU BESAR SOS TIRAM
SEDIKIT GARAM 
SEDIKIT AIR


BAHAN2 KISAR 

2 BIJI BAWANG MERAH
2 BIJI BAWANG KECIL
½ INCI HALIA 
 
CARA2 

1. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARING DAN NAIK BAU. MASUKKAN REMPAH KARI DAN CILI BOH DAH KACAU RATA SEHINGGA GARING. JGN TERHANGUS LAK.

3. MASUKKAN AIR DAN GARAM. MASUKKAN PULA CILI SOS DAN SOS TIRAM DAN DIIKUTI KERANG KEDALAMNYA DAN GAUL RATA. BIARKAN SEHINGGA KERANG DAH MASAK BARU TUTUP API. SELAMAT MENCUBA.....



4 comments:

  1. Assalam Adda,
    waduh dah lama tak makan kerang masak macam ni..
    terliur pulak tengok..wah lagi 5 hari due date ya..
    semuga dipermudahkan ya adda..kalau akak tak sempat nak singgah sini
    selemat melahirkan dan jaga diri ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam....
      tu la dapat la makan kerang sebelum pantang...
      Kan dalam pantang naya jer tgk org makan...

      Delete
  2. Assalamualaikum...waaa merihnya kerang tu posing...kmaz sukee kerang...rebus nga bawang ptih pun jdi lah..cicah nga sos kan...sdppnyeee...sni kerang xdee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...
      Betul tu kmaz..rebus ngn bawang putih, ketuk serai ckit....fuhhh sedap jgk..

      Delete