KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 2 February 2014

Kuih Lapis...


Ni semalam punya citer utk bekfas pagi tadi....
Nekad la nk buat kuih lapis ni....
Dengan perasaan risau tak menjadi nya...
Ku godek2 jgk bahan nya...
Dah siap simpan semalaman pagi ni baru aku potong...
 

Pagi2 en somi tanya mana kuih semalam...
Aku memang xgtau dia pun nk wat kuih apa..
Sekali potong dia cakap oooo kuih lapis...
Kira rupa tu ada la kalau laki aku bleh kenal kuih lapis...ahaksss...
Sekali rasa macam biasa la jarang nak memuji...
Asyik ngap2 jer...
Aku tanya dia xnak komen ker...
Dia cakap nanti buat lain kali bagi cantik & kemas lagi....
Huahauaah...kira okey la kan untuk percubaan pertama...


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.

3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.

5. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. 


2 comments:

  1. yummmm!!!! akak nyer fav kuih nih. sedapnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun suka...bila makan mesti ambk selapis-selapis...

      Delete