KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 27 February 2014

Aiskrim Coklat....


Jom layan aiskrim dimalam hari ni....
Ngan cuaca panas kt cheras ni memang nyaman aiskrim lalu kt anak tekak...
Dok layan aiskrim ni memang terbaik sgt...
Actually semalam lagi aku buatnya...
Malam ni baru dpt merasa...


Bahan-bahan:
  • 4 kuning telur
  • 1/2 cawan gula
  • 500 ml susu (gunakan susu kotak - pilihan saya susu dutch lady)
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 250 gm krim putar (whiping cream)
Cara:
  1. Masak kesemua bahan kecuali krim putar dan biarkan sejuk. Setelah sejuk, simpan di dalam bekas bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 2 jam.
  2. Pukul krim putar sehingga pekat (terbentuk garis-garis melengkung pada krim).
  3. Campurkan krim putar bersama bahan 1. Gaul rata (gunakan senduk sahaja, tidak perlu putar).
  4. Simpan di dalam peti sejuk beku semalaman. Setelah itu, keluarkan dan pukul (dengan mixer) sehingga aiskrim menjadi dua kali ganda banyaknya.
  5. Masukkan aiskrim ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk beku sehingga mengeras dan boleh dihidang.
  6. Sebagai tambahan, anda boleh campurkan coklat cip, coco crunch atau coklat kit kat pada aiskrim anda...

No comments:

Post a Comment