KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 12 February 2015

Udang Tempoyak Berpetai....


Dah lama takde menu bertempoyak nih...
Tengok org dok post udang tempoyak kt dlm fb...
Fuihhh mencecerr air liur...
Ok balik kita bikin udang tempoyak...
Tapi nak kasi menceceh lgi kawan fb letak petai....
JHahahah jahat x????
Baru sedap kan....
Waaa jom semua ambk pinggan...
Kita makan sama2....
Byk lagi tuh dlm kuali....
Hihihiih..

SUMBER : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang bersaiz besar
2 papan petai, ambil isinya
1 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugoR
1 camca besar tempoyak
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
15 biji cili padi merah thai
 5 biji bawang merah
2 ulas bawang puith
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)

Udang dikupas kulitnya, tinggalkan bahagian ekor, belah belakang udang dan buang uratnya. 
Cuci bersih dan toskan. 
Daun kunyit disiat dan sehelai lagi dimayang halus. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai hingga harum. 
Masukkan bahan kisar halus dan tempoyak, kacau hingga rata. 
Tuang sedikit air dan masukkan petai, kacau rata dan masak sekejap. 
Tambah udang, daun kunyit yang disiat dan asam gelugor. 
Kacau rata dan masak hingga pekat, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 
Masak sekejap dengan api perlahan dan kacau selalu. 
Akhir sekali masukkan hirisan halus daun kunyit, gaul rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas...


1 comment:

  1. sedap ni Adda, petai dah ada udang je yg boliaw heheh

    ReplyDelete