KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 2 October 2013

Nasi Ayam Madu Ipoh Mali....Sangat Sedap...



Ni menu semalam yer...
Memang dh finish dh...
Sebenarnya resepi ni mmg dah lama giler aku simpan...
Tunggu time jer nak buat...
So semalam mood rajin dtg so bikin ini nasi....
Fuhhh tak rugi oooo mencuba....
Terima kasih la pada tuan punya resepi yg share ni...
Memang sedap sangat....
En somi siap tmbah 2x lagi...
Walaupun nasi ayam aku ni xsemeriah orang lain...
Tapi en somi tetap ckp sedap.....
 

SUMBER : NinaMirza



 SUP AYAM
1/2 ekor ayam di potong dan dicuci bersih
air secukupnya
1/4 bawang besar atau 3 ulas bawang merah - di hiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inc halia - dititik
2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sup bunjut atau kalau tak de boleh guna rempah tumis 4 sekawan
2 sudu mentega
Sampingan ;- kentang, carrot,

Cara penyediaan Sup Ayam :-
1-  Panaskan mentega,
2-  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing.
3-  Masukkan halia dan air, biar hingga air didih.
4-  Masukkan kiub ayam dan sup bunjut & sos tiram. Kacau rata
5-  Kemudian masukkan ayam, kentang, carrot dan tambahkan garam secukup rasa.
6-  Masak hingga ayam dan yang lain-lain empuk.
7-  Bila dah masak, Keluarkan ayam dan ambil 2 1/2 cawan sup asingkan untuk menanak nasi.
8-  Sup yg telah siap tadi bolehlah di taburkan daun sup daun bawang dan bawang goreng untuk di makan bersama nasi. 



Ayam yg telah di rebus tadi.
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih

Cara penyediaan Ayam Madu :-
1-  Gaulkan semua bahan dan lumurkan atau ratakan pada ayam tadi.
2-  Perap sekejap. )
3-  Kemudian goreng ayam ni dengan minyak yg banyak.



4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
3 helai batang daun bawang
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega

Cara penyediaan Nasi Ayam Ipoh Mali :-
1-  Masukkan majerin dalam periuk elektrik atau periuk nasi.
2-  Biar ia mencair, kemudian masukkan halia dan bawang putih yg telah dikisar, tumis hingga naik bau. 
3-  Kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan.
4-  Bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan, kacau rata
5-  Kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam.
6-  Tutup periuk nasi. Tanak nasik seperti biasa hingga nasik masak. 
 

 10 - 15 biji cili burung atau cili api
6 biji cili merah
sedikit halia - ambil dari rebusan sup
5- 6 biji bawang putih
sedikit air dari air rebusan ayam
sedikit sos cili dan sos tomato
garam dan gula secukupnya

Cara penyediaan Cili Merah ;-
1-  Masukkan semua bahan didalam blender
2-  Kisar ala kadar, jangan halus sangat
3-  Masak hingga mendidih dan pekat
4-  Masukkan cili sos & tomato sos sedikit + garam dan gula secukup rasa


2 ulas bawang putih - dihiris
kicap manis atau kicap masin secukupnya
sedikit sup ayam
garam atau gula. (jika kicap masin buh gula aje. kalau kicap manis boh garam sikit)


Cara penyediaan Sos Kicap :-
1-  Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, pas tu masukkan kicap dan sedikit air sup masak hingga didih.
2-  Pas tu masukkan cili dan garam atau gula.
3-  Siap di nikmati bersama Nasi Ayam Madu tadi.
 



No comments:

Post a Comment