Semalam udang..hari ni udang..
Jangan muak yer tengok udang kt sini..hihihi..
Biasa la udang ni memang peberet En Hubby...
Masak plk sambal ada petai...
Bertambah la suka En Hubby ni...
Dan bertambah la sayang En Hubby kt bini dia ni<<<<<sila jgn muntah yer...
Petai bawak dari kampung..
Nasib baik ada orang nk panjat pokok petai belakang umah abah aku...
Kalau tak kempunan nk makan petai..
Yang banyak2 selamat dah jadi jeruk....
SUMBER : KakJee@dapurkakjee
BAHANNYA:
20 ekor udang (sederhana besar dibersihkan tinggal ekor)
1 mangkuk tauhu faa cili kering kisar
petai (ikut suka)
2 labu bawang besar (sederhana besar)
3 ulas bawang putih
1½ inci belacan (kalau guna)
½ cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
1 sudu kecik gula atau secubit aji
garam
CARA:
Tumbuk hingga halus bawang merah dan bawan putih bersama belacan (kalau guna). Panaskan kuali, bubuh minyak. Bila minyak dah panas, masukkan petai yang telah dikopek dan belah dua. Golek2 hingga separuh masak dan keluarkan. Masukkan pula bahan tumbuk dan goreng hingga garing. Kemudian masukkan cili kisar dan perlahan api. terus goreng hingga terbit minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan masak lagi hingga bahan2 tadi benar2 garing. Kemudian masukkan air asam jawa. Kalau guna asam keping, masukkan air sebanyak ½ cawan. Kemudian besarkan api, masukkan udang, goreng pantas2 selama dua minit. Masukkan pula petai, gula atau serbuk perasa dan garam. Jangan masak terlalu lama. Rasa dan padam api. Kalau masa terlalu lama udang jadi keras.
20 ekor udang (sederhana besar dibersihkan tinggal ekor)
1 mangkuk tauhu faa cili kering kisar
petai (ikut suka)
2 labu bawang besar (sederhana besar)
3 ulas bawang putih
1½ inci belacan (kalau guna)
½ cawan air asam jawa atau 1 keping asam keping
1 sudu kecik gula atau secubit aji
garam
CARA:
Tumbuk hingga halus bawang merah dan bawan putih bersama belacan (kalau guna). Panaskan kuali, bubuh minyak. Bila minyak dah panas, masukkan petai yang telah dikopek dan belah dua. Golek2 hingga separuh masak dan keluarkan. Masukkan pula bahan tumbuk dan goreng hingga garing. Kemudian masukkan cili kisar dan perlahan api. terus goreng hingga terbit minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan masak lagi hingga bahan2 tadi benar2 garing. Kemudian masukkan air asam jawa. Kalau guna asam keping, masukkan air sebanyak ½ cawan. Kemudian besarkan api, masukkan udang, goreng pantas2 selama dua minit. Masukkan pula petai, gula atau serbuk perasa dan garam. Jangan masak terlalu lama. Rasa dan padam api. Kalau masa terlalu lama udang jadi keras.
huarghhhh... tensen! dokleh make ude...blh tgk jah ^^
ReplyDeletexper CheqSue..tengok smpai kenyang...hihiih
Deleteaik? udang lagi ka hari ni?
ReplyDeletelama dah ni tak makan petai. tapi kan semakin berumur ni bila makan petai asyik buang angin ;-)
hahah jgn muak tgk udang k.mala..hihiih..xper...buang angin xper..simpan angin tu yg xelok..kan berangin jer nanti..hiihihi
DeleteDah lama kakpb tak masak udang, nak kurangkan kolestrol kononnya....
ReplyDeleteKakpb takde resipi masak udang sambal, main agak2 je, alhamdulillah famili suka. Org kata pesakit gaout tak boleh mkn petai kan?
memang banyakk kolestrol nih..tp tu la tak bleh nak menahan nya..hihih..yeke pesakit gout xleh makan? abh adda ada sakit gout..kena google nih...
Delete