Semalam berjalan2 kat pasar malam...
Nampak ketam besar2 jer..
So en somi ambk la 2ekor...
So hari ni mengari la apa lagi...
Selalu sangat buat masak lemak...
Kali ni mengari plk...
Alhamdulillah sedappppp....
Tak rugi mencuba....
SUMBER : dapurkakjee
BAHAN2NYA:
2 ekor ketam
1 cawan rempah babas
½ cawan santan
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecik rempah campuran untuk menumis
daun kari
CARA MEMBUATNYA:
1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Toskan.
2 ekor ketam
1 cawan rempah babas
½ cawan santan
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecik rempah campuran untuk menumis
daun kari
CARA MEMBUATNYA:
1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Toskan.
2. Panaskan kuali besar atau
periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah
dimayang.
3. Apabila sudah naik wangi, masukkan rempah tumis campur dan
setangkai daun kari.
4. Goreng seketika dan masukkan rempah Babas 1 cawan.
Goreng pantas2 sampai dah tukar warna, pastu masukkan air ½ cawan dan
kacau hingga sebati dengan rempah.
5. Perlahankan api dan masak selama 3
atau 4 minit sampai naik wangi. untuk mendapat kari yang sedap,
pastikan rempah benar2 masak.
6. Bila rempah dah
elok wanginya, masukkan air sebanyak satu atau dua cawan. Adjustlah
sendiri yer. bila dah melegak, masukkan santan, sekeping asam keping.
7. Kacau perlahan2 dan masukkan pulak garam dan aji. Last sekali masukkan
ketam satu persatu hingga habis semua ketam.
8. Masak guna api sederhana
dan sesekali balikkan ketam. Apabila ketam sudah benar2 masak dan kari
sudah naik minyak, padamlah api.
dengar nama dah tau sedap ni... saya pun suka ketam.. x sabar tunggu weekend nak cari ketam kat pasar pagi shah alam..
ReplyDeletedah lama tak pergi pasar pagi shah alam..dulu selalu gak pergi sana...
Deletesalam..
ReplyDeletewah..sedapnya menu..dah lama x makan ketam..ada lagi tak?huhu
wsalam...
Deletealamakkkkk...dah licin sudahhh...
salam
ReplyDeletecukup ke 2 ekor. kalau kat rumah ni berebut la jawab dia hehehe
wsalam..cukup la sekor sorg...dah 2org jer..Rusydi gigi pun xcukup lagi xbleh nk makan ketam..hihiih...
Deletesalam Adda.....
ReplyDeleteyan pun suka buat kari ketam.....tapi makan ngan mee.....sedap mee kari ketam gitu he heee..
wsalam...
Deleteyeker...tak pernah lak cuba mee kari ketam...nanti lain kali bila buat..beli mee skali kan...cm best jer...