KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday, 25 May 2013

Kek Labu MAnis..


Sepatutnya hari ni ada kenduri sepupu belah en somi..
Tapi tak bleh plk pergi sebab takde transport..
Keta en somi masuk wotkshop sebab kena langgar...
Nasib baik bumper depan jer...
Alkisahnya dia pergi jumpa member kt Kg.Baru..
Nampak plk motor ngn laju nya lalu sebelah dekat nk masuk simpang ngn lajunya..
So dah tak sempat nak brek..terus la budak 2orang tu terpelanting ngn motor2 sekali...
En somi dah cuak..sekali kuar tengok ada 2-3 bijik lagi dok kejar....
Sorang tu cakap ni peragut bang....Apalagi la ramai2 la bantai si peragut tu...
Menyusahkan orang betul...
Tak pasal2 aku berkurung kt umah jer hari minggu nih....
 Jadinya aku pun kena la masak..
Suruh en somi g cari labu ingat nak masak lemak..
Suruh beli separuh jer...
Balik2 tengok sebijik dia beli...hadoiiii...
Last2 teringat resepi yang dok berbaris tu..
Buat la kek labu....
Tapi tu la tak nampak gebu macam CM wat..
entah mana yang tak betul ntah..
rasanya dah ikut semua...maybe ada silap teknik...
tapi sedappppp...makan panas2 fuhhhh sedap wehhh...


BAHAN-BAHANNYA :-
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
  2. Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
  5. Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...

8 comments:

  1. pestim tgk kek labu ni.. selalu dok buat serawa je labu ni tak pon buat sayur mnis

    tenkiu share ye kak

    ReplyDelete
  2. assalam Adda
    kadang2 plan bertukar bila sesuatu terjadi
    apapun dpt la makan kek labu kan
    akk pun x penah buat dan makan kek labu
    selalu wat bingka labu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...bila plan bertukar mula la otak beku nk fikir plan baru...adda xpernah lak wat bingka labu..nanti bleh cuba..

      Delete
  3. 1st time jugak tgk kek labu. menyusahkan orang ja peragut ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper...kalau la adda ada gk situ..adda tendang gk la sebijik sorg<<<<konon berani la sangat..hihiih

      Delete
  4. Kalau saya buat kek labu manis, suami tak sabar2 nak makan... kita pun makan time panas... memang sedap, mengenyangkan sebab makan tak tau berhenti he he ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu k.amie...adda pun makan panas2..makan plk ngn teh o...fuhhh sodappp...

      Delete